4 Mart 2015 Çarşamba

Örgütsel Psikolojinin Diğer Disiplinlerle İlişkisi



Örgütsel Psikolojinin Diğer Disiplinlerle İlişkisi

Psikoloji
Örgütsel psikoloji ile psikoloji arasındaki yakın ilişkiler iş yaşamında psikolojik tekniklerin uygulamaya konmasıyla başlar.

Psikoloji kişi olarak, tek başına bir insanın incelerken, örgütsel psikoloji başka insanlarla birlikte, etkileşim içerisinde bir örgütte çalışan insanların davranışlarını inceler, tanımlar ve örgüt içi insan davranışlarını düzenlemeye çalışır.

Sosyoloji
Sosyoloji küçük ya da büyük grupların oluşmasını, örgütlenmesini, toplumsal değişim ve etkileşim olgusunu inceler. Psikolojiden farklı olarak tek tek kişi davranışlarını değil grup davranışlarını inceler. Bunlar arasındaki etkileşimi, tepkilerini, bunların nedenlerini, davranışlardaki benzerlik ve farklılıkları araştırır.
İnsanlar toplumlar halinde yaşayan ve toplum içinde de sayısız grup ve örgüt içerisinde yer alan varlıklardır. Böylesi bir günlük yaşamın akışı içerisinde kişi başka insanlarla sürekli bir ilişki içindedir. Kurduğu bu ilişkilerden bazen etkilenir bazen de kendisi başkalarını etkiler. Bu karşılıklı ilişkiler sonucu ortaya çıkan iletişim ve etkileşim olgusu sosyolojinin inceleme alanını oluşturur.

İşletmedeki sosyal grupların ve bir bütün olarak örgütsel yapının oluşması, işleyişi, gereksinimleri, liderlerin etkinliği gibi konularda yapılan araştırmalar sosyolojinin iş ortamındaki yerini belirler. Öte yandan, sosyoloji insanların toplum olarak davranışlarını incelerken, örgütsel psikolojinin konusu örgüt içerisindeki insanların davranışlarıdır.

Sosyal Psikoloji ile İlişkiler
Sosyal psikoloji insanın küçük gruplar içindeki kişisel davranışlarını inceler. Aile, çalışma grubu, dernek, eğlence grubu vb sosyal grupların yapısını ele alır ve bu gruplar içerisinde liderlerin oluşması, karar süreçleri, kişilerin etkilenmesi gibi olayları araştırır.

İş ortamındaki küçük çalışma gruplarının yapısı, davranışları ve etkinliğini ölçen grup dinamiğinin incelenmesi, örgütsel psikolojinin ilgi alanına girdiğinden bu konuda sosyal psikoloji ile birleşir. Örgütsel psikoloji, insan davranışlarını sadece küçük gruplar içinde ele almaz, aynı zamanda örgütsel anlamda davranışları inceler ve bu boyutuyla sosyal psikolojiden ayrılır.